TNPSC Daily Current Affairs : 1st November 2021

TNPSC Daily Current Affairs : 1st November 2021

TNPSC DAILY CURRENT AFFAIRS: 1st NOVEMBER 2021

TNPSC தினசரி நடப்பு நிகழ்வுகள்: 1st நவம்பர் 2021

BOTH TAMIL AND ENGLISH QUESTIONS ARE PROVIDED

DOWNLOAD PDF AT THE END OF THE QUESTIONS

1. In which state is the Panna Tiger Reserve located?

பன்னா புலிகள் காப்பகம் எந்த மாநிலத்தில் உள்ளது?

  1. Madhya Pradesh/மத்திய பிரதேசம்
  2. Assam/அசாம்
  3. Rajasthan/ராஜஸ்தான்
  4. Uttarakhand/உத்தரகாண்ட்
  5. Answer not known/பதில் தெரியவில்லை

VIEW ANSWER

Answer:A

Explanation: In Madhya Pradesh, the Panna Tiger Reserve has been included in the ‘World Network of Biosphere Reserves’ list of UNESCO.

விளக்கம்:மத்தியப் பிரதேசத்தில், பன்னா புலிகள் காப்பகம் யுனெஸ்கோவின் ‘உலக உயிர்க்கோளக் காப்பகங்கள்’ பட்டியலில் சேர்க்கப்பட்டுள்ளது.

2. Mesut Yilmaz who has passed away recently was the former Prime Minister of which country?

சமீபத்தில் காலமான மெசுட் யில்மாஸ் எந்த நாட்டின் முன்னாள் பிரதமராக இருந்தார்?

  1. Myanmar/மியான்மர்
  2. Iraq/ஈராக்
  3. Syria/சிரியா
  4. Turkey/துருக்கி
  5. Answer not known/பதில் தெரியவில்லை

VIEW ANSWER

Answer:D

Explanation: Veteran Politician and former prime minister of Turkey, Mesut Yilmaz has passed away at the age of 72.

விளக்கம்: மூத்த அரசியல்வாதியும், துருக்கியின் முன்னாள் பிரதமருமான மெசுட் யில்மாஸ் தனது 72வது வயதில் காலமானார்.

3. The NSDC has partnered with which company to impart digital skills to more than one lakh underserved women in India?

இந்தியாவில் ஒரு லட்சத்துக்கும் அதிகமான பின்தங்கிய பெண்களுக்கு டிஜிட்டல் திறன்களை வழங்க NSDC எந்த நிறுவனத்துடன் கூட்டு சேர்ந்துள்ளது?

  1. Apple/ஆப்பிள்
  2. Microsoft/மைக்ரோசாப்ட்
  3. Facebook/பேஸ்புக்
  4. Google/கூகுள்
  5. Answer not known/பதில் தெரியவில்லை

VIEW ANSWER

Answer:B

Explanation: Microsoft has collaborated with the National Skill Development Corporation (NSDC) to impart digital skills to more than one lakh underserved women in India over the next 10 months.

விளக்கம்: மைக்ரோசாப்ட் இன்னும் அடுத்த 10 மாதங்களில் ஒரு இந்தியாவில் போதிய பெண்கள் லட்சம் விட டிஜிட்டல் திறமைகளையும் அவர்களிடம் புகட்ட தேசிய திறன் மேம்பாட்டுக் கழகம் (NSDC) உடன் இணைந்துள்ளது.

4. India’s first Sea Plane service has been inaugurated in which state?

இந்தியாவின் முதல் சீ பிளேன் சேவை எந்த மாநிலத்தில் தொடங்கப்பட்டது?

  1. Maharashtra/மகாராஷ்டிரா
  2. Madhya Pradesh/மத்திய பிரதேசம்
  3. Karnataka/கர்நாடகம்
  4. Gujarat/குஜராத்
  5. Answer not known/பதில் தெரியவில்லை

VIEW ANSWER

Answer:D

Explanation: On his second day of the visit, PM inaugurated the first of its kind Sea Plane service of the country in Gujarat.

விளக்கம்: தனது பயணத்தின் இரண்டாவது நாளில், நாட்டின் முதல் வகையான சீ பிளேன் சேவையை குஜராத்தில் பிரதமர் தொடங்கி வைத்தார்.

5. When is World Vegan Day observed?

உலக சைவ தினம் எப்போது அனுசரிக்கப்படுகிறது?

  1. 30 October/அக்டோபர் 30
  2. 31 October/31 அக்டோபர்
  3. 1 November/நவம்பர் 1
  4. First Sunday of November/நவம்பர் முதல் ஞாயிறு
  5. Answer not known/பதில் தெரியவில்லை

VIEW ANSWER

Answer:C

Explanation: World Vegan Day is held every year on November 1 to spread the benefits of veganism for humans, non-human animals, and the natural environment.

விளக்கம்: மனிதர்கள், மனிதரல்லாத விலங்குகள் மற்றும் இயற்கை சூழலுக்கு சைவ உணவு உண்பதால் ஏற்படும் நன்மைகளை பரப்புவதற்காக ஒவ்வொரு ஆண்டும் நவம்பர் 1 ஆம் தேதி உலக சைவ உணவு உண்பவர் தினம் அனுசரிக்கப்படுகிறது.

6. India recently undertook the longest range successful testing of the air-launched version of BrahMos cruise missile using which aircraft?

இந்தியா சமீபத்தில் எந்த விமானத்தைப் பயன்படுத்தி வான்வழி ஏவப்பட்ட பிரம்மோஸ் ஏவுகணையின் நீண்ட தூர வெற்றிகரமான சோதனையை மேற்கொண்டது?

  1. Sukhoi/சுகோய்
  2. HAL Tejas/HAL தேஜாஸ்
  3. Dassault Rafale/டசால்ட் ரஃபேல்
  4. Boeing/போயிங்
  5. Answer not known/பதில் தெரியவில்லை

VIEW ANSWER

Answer:A

Explanation: The Indian Air Force (IAF) successfully test-fired an air-launched version of the BrahMos supersonic cruise missile from a Sukhoi fighter aircraft in the Bay of Bengal on 30 October 2020.

விளக்கம்: இந்திய விமானப் படை (IAF) வங்காள விரிகுடாவில் 30 அக்டோபர் 2020 அன்று  சுகோய் போர் விமானத்திலிருந்து  பிரம்மோஸ் சூப்பர்சோனிக் க்ரூஸ் ஏவுகணையின்  வான்வழி ஏவப்பட்ட பதிப்பை  வெற்றிகரமாகச் சோதனை செய்தது.

7. HM Amit Shah launched Ghasiyari Kalyan Yojana in which city?

எச்எம் அமித் ஷா காசியாரி கல்யாண் யோஜனாவை எந்த நகரத்தில் தொடங்கினார்?

  1. Dehradun/டேராடூன்
  2. Mumbai/மும்பை
  3. Pune/புனே
  4. Nagpur/நாக்பூர்
  5. Answer not known/பதில் தெரியவில்லை

VIEW ANSWER

Answer:A

Explanation: Union Home Minister Amit Shah arrived in Dehradun to participate in various events in the state.

விளக்கம்: மத்திய உள்துறை அமைச்சர் அமித் ஷா மாநிலத்தில் பல்வேறு நிகழ்ச்சிகளில் பங்கேற்பதற்காக டேராடூனுக்கு வந்தார்.

8. Which state has topped the State Energy Efficiency Index 2020 (SEEI) released recently?

சமீபத்தில் வெளியிடப்பட்ட மாநில ஆற்றல் திறன் குறியீடு 2020 (SEI) இல் எந்த மாநிலம் முதலிடம் பிடித்துள்ளது?

  1. Haryana/ஹரியானா
  2. Karnataka/கர்நாடகம்
  3. Madhya Pradesh/மத்திய பிரதேசம்
  4. Bihar/பீகார்
  5. Answer not known/பதில் தெரியவில்லை

VIEW ANSWER

Answer:B

Explanation: Karnataka has topped the State Energy Efficiency Index 2020 (SEEI), scoring 70 points out of 100 on the back of several initiatives to improve energy efficiency in the state. Rajasthan is on second rank followed by Haryana on third

விளக்கம்: கர்நாடகா மாநில ஆற்றல் திறன் குறியீட்டு 2020 (SEI) இல் முதலிடத்தில் உள்ளது, மாநிலத்தில் ஆற்றல் திறனை மேம்படுத்துவதற்கான பல முயற்சிகளின் பின்னணியில் 100க்கு 70 புள்ளிகளைப் பெற்றுள்ளது. ராஜஸ்தான் இரண்டாவது இடத்திலும், ஹரியானா மூன்றாவது இடத்திலும் உள்ளன

9. Which state government launched ‘Parents Samvad’, a programme aimed at increasing the engagement of parents in the education of their children in government schools?

அரசுப் பள்ளிகளில் தங்கள் குழந்தைகளின் கல்வியில் பெற்றோரின் ஈடுபாட்டை அதிகரிக்கும் நோக்கத்தில், எந்த மாநில அரசு ‘பெற்றோர் சம்வாத்’ என்ற திட்டத்தை அறிமுகப்படுத்தியது?

  1. Delhi/டெல்லி
  2. Haryana/ஹரியானா
  3. Bihar/பீகார்
  4. Uttar Pradesh/உத்திரப் பிரதேசம்
  5. Answer not known/பதில் தெரியவில்லை

VIEW ANSWER

Answer:A

Explanation: The Delhi government launched ‘Parents Samvad’, a programme aimed at increasing the engagement of parents in the education of their children in government schools.

விளக்கம்: அரசுப் பள்ளிகளில் தங்கள் குழந்தைகளின் கல்வியில் பெற்றோர்களின் ஈடுபாட்டை அதிகரிப்பதை நோக்கமாகக் கொண்ட ‘பெற்றோர் சம்வாத்’ என்ற திட்டத்தை டெல்லி அரசாங்கம் அறிமுகப்படுத்தியது.

10. Thé World’s first-ever FIFA football for school programme launched in which city?

உலகின் முதல் FIFA கால்பந்து பள்ளிக்கான திட்டம் எந்த நகரத்தில் தொடங்கப்பட்டது?

  1. Pune/புனே
  2. Dispur/திஸ்பூர்
  3. Bhubaneswar/புவனேஸ்வர்
  4. Kolkata/கொல்கத்தா
  5. Answer not known/பதில் தெரியவில்லை

VIEW ANSWER

Answer:A

Explanation: Kalinga Institute of Social Sciences (KISS), Bhubaneswar, in an initiative never before, has launched the world’s first-ever FIFA Football for School Programme at KISS. Naveen Patnaik, Chief Minister of Odisha virtually launched the Programme.

விளக்கம்: கலிங்கா இன்ஸ்டிடியூட் ஆஃப் சோஷியல் சயின்சஸ் (KISS), புவனேஸ்வர், முன் எப்போதும் இல்லாத வகையில், KISS இல் உலகின் முதல் பள்ளிக்கான FIFA கால்பந்து திட்டத்தை அறிமுகப்படுத்தியுள்ளது. ஒடிசா முதல்வர் நவீன் பட்நாயக் இந்த திட்டத்தை கிட்டத்தட்ட தொடங்கி வைத்தார்.

DOWNLOAD PDF HERE  👇👇

FOR PREVIOUS YEAR QUESTIONS QUIZ – CLICK HERE

DOWNLOAD SAMACHEER BOOKS PDF – CLICK HERE

DAILY CURRENT AFFAIRS WITH PDF – CLICK HERE

Leave a Reply

Your email address will not be published.